RCA

marți, 28 iulie 2009

UNIFORMA DE PIONIER



MMM va mai aduce-ti aminte ?:) cele 3 snururi(parca erau 3 nu?)rosu,albastru si galben hehehe cine era comandant de detasament ?dar de grupa ?Dar de curea si emblema de pe maneca uniformei ?si sa nu uitam nelipsita cravata rosie de pionier :D
Ce viata misto era ;)


ANGAJAMENTUL PIONIERULUI

“Eu … (numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor.”

LEGAMANTUL PIONIERULUI

“Voi invata si voi munci pentru a deveni fiu de nadejde al patriei mele - Republica Socialista Romania; voi fi credincios poporului si Partidului Comunist Roman; voi respecta neabatut indatoririle pionieresti.”

DEVIZA PIONIERULUI

“Pentru gloria poporului si inflorirea Romaniei socialiste, pentru cauza partidului - inainte!”

RASPUNSUL LA DEVIZA

“Tot inainte!”


ELEMENTE ALE CEREMONIALULUI PIONIERESC

a)PENTRU ADUNAREA DE UNITATE
ASEZAREA PIONIERILOR IN CAREU

Pionierii se aseaza in careu in ordinea descrescanda a claselor mergand in sensul acelor ceasornicului. Pionierii fiecarui detasament sunt incolonati pe grupe, in siruri paralele, in frunte cu comandantii de grupe. In partea dreapta a detasamentului se afla pionierii cu drapelele, dispusi in sir, iar langa ei comandantul-instructor urmat de instructorul utecist. Pionierul comandant de detasament se afla la circa 3 m in fata detasamentului. Pe latura deschisa a careului, in centru, se afla pionierul comandant si comandantul-instructor, iar trompetistii si tobosarii in flancul drept. Garzile port-drapel si cei patru pionieri care vor ridica drapelul patriei pe catarg se afla in afara careului avand cu ei toate drapelele.

PRINCIPALELE COMENZI IN CADRUL CEREMONIALULUI ADUNARII DE UNITATE

„Pionieri, pentru intampinarea drapelelor, drepti!”
„Pionieri, pentru onor la drapel, fiti gata!”
„Raportul detasamentelor!”. Pionierii comandanti de detasament comanda: „Detasament, pentru raport, drepti!”, si apoi raporteaza: „Tovarase comandant de unitate, detasamentul clasei … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea activitatii. Raporteaza comandantul detasamentului, pionierul …”
In continuare, pionierul comandant de unitate comanda:
„Unitate pentru raport, drepti!”
„Tovarase comandant-instructor, unitatea de pionieri, cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii). Raporteaza comandantul unitatii, pionierul …”.
Pentru incheierea ceremonialului, pionierul comandant de unitate comanda: „Pionieri, pemtru coborarea drapelului patriei si ducerea drapelelor, drepti!”
„Adunarea noastra a luat sfarsit”.

b) PENTRU ADUNAREA DETASAMENTULUI

Aranjarea pionierilor pentru desfasurarea ceremonialului.
Cand actiunea se desfasoara in clasa pionierii se aliniaza in siruri dispuse in linie dreapta in intervalele dintre banci. Fiecare sir va fi compus din membrii unei grupe, in frunte cu comandantul.
Cand ceremonialul se desfasoara intr-un spatiu mai larg asezarea se face in careu, pe grupe. In aceasta formatie pionierii comandanti de grupe se afla in fata si la mijlocul grupei, iar ceilanti pionieri sunt aranjati in linie in ordinea inaltimii.
In fata detasamentului sau pe latura deschisa a careului se afla pionierul comandant al detasamentului, comandantul-instructor si instructorul utecist, iar in flancul drept trompetistul si tobosarul. Pionierii port-drapele se afla in afara careului, avand asupra lor cele doua drapele.

PRINCIPALELE COMENZI IN CADRUL CEREMONIALULUI ADUNARII DE DETASAMENT

„Detasament, in careu adunarea” sau:
„Detasament alinierea!”
„Pionieri, pentru intampinarea drapelelor, drepti!”
„Raportul grupelor!”
„Grupa, pentru raport, inainte!”
„Tovarase comandant de detasament, grupa … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii)”.
„Detasament, pentru raport, drepti!”
„Tovarase comandant-instructor, detasamentul clasei … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii)”.
„Raporteaza comandantul detasamentului, pionierul …”
In incheierea ceremonialului, pionierul comandant de detasament comanda:
„Detasament, pentru aducerea drapelelor, drepti!”
„Adunarea noastra a luat sfarsit!”.

8 comentarii:

  1. Ma bucur totusi ca cineva a reusit sa retina toata aceasta procedura. Ma simt ca si cum as face o calatorie in timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fumos. Dar ar fi fost mai frumos din partea ta sa precizezi si sursa informatiei. Pt ca au mincit cateva persoane sa puna acele fotografii tot pe un blog si am muncit si eu sa pun acele informatii. Cu stima, Yu_L.Yan

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place Primăvara, e un nesaţ pe faţă, să vezi cum nesimţirea iar s-a trezit la viaţă, să ştii că podul palmei se umple de plăcere, frecând cu poftă zilnic, la puncte de vedere… Să râzi în Soare vesel, cu dinţii tăi stricaţi, şi Oda Bucuriei să-ţi ghiorăie prin maţ, să dai de colţul ierbii la umbra unei cruci, să te miroase viaţa cu nara pentru muci, să crezi că iei Lumină doar întinzându-ţi mâna şi să vorbeşti cu carne şi despre carne într-una…

    Îmi place Primăvara, când înfloresc ghebos, nevoile ce-ţi iau şi pielea de pe os, când zumzetul strident şi verde din natură, e de la datoria ce-ţi clănţăne prin gură; când ies din hibernare jivinele de STAT şi când te fac flămânde, să dai şi ce n-ai luat, şi când priveşti rotund la tot ce te-nconjoară, simţi cum te-au împăiat şi cum de tine zboară…

    Îmi place Primăvara, cu-alaiul ei de flori, ce-şi răspândesc parfumul din mii de subţiori; când îţi alinţi copilul şi el te-a îmbrăţişat, tu nu mai poţi să plângi că plânsul s-a uscat, tu nu mai poţi să fii, tu poţi doar să înjuri, c-ai mintea ocupată cu taxe şi facturi; îţi place colivia în care stai şi creşti, şi penele şi ciocul de papagal ce eşti; îţi place când înghiţi, să-ţi vină mai uşor, din Libertatea ta cu linguriţa lor?

    Îmi place Primăvara când toate au un rost, îmi place-n ţara mea şi-mi place să fiu prost!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit aceste randuri de ma-i sus,si parca as fi fost in trecut.am 45 de ani dar i-mi amintesc cu drag de ..luarea angajamentului pioneresc.
    nu sant comunist si nici nu am fost ,dar era disciplina,respect fata de invatamanttul romanesc.
    Acum toate sant la pamant:
    invatamant
    justitie
    sanatate..etc.felicitari celui care a postat

    RăspundețiȘtergere
  5. Democratie am vrut,democratie am obtinut si sa nu uitam cat de scump am platit pentr-u ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cumpar CAMASA de PIONER in orce stare, Cordeluta,Basca de pionier.

    kontact: lehelhirth@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru amintiri, am redescoperit și mi-am amintit acele vremuri incercănd sa imi ajut fiica sa inteșeaga sistemul de învătămant de atunci, mi-am amintit onoril, careul, juramintele, am retrait momente, multumesc,

      Un fost pionier

      Ștergere